Hrvatska

Dostupno dodatnih 51 zdravstvenih timova za poboljšanje usluga turistima

Objavljeno: 10.07.2024.

Funkcioniranje zdravstvenih usluga tijekom ljeta predstavlja značajnu prednost za turističku zemlju poput Hrvatske. Uvođenjem helikopterske službe spašavanja napravljen je važan korak naprijed, uz postojeće brze brodove hitne pomoći koji povezuju otoke s glavnim bolnicama na kopnu. Strani turisti iz zemalja Europske unije i domaći posjetitelji mogu tijekom ljeta besplatno koristiti dodatne zdravstvene timove u Domovima zdravlja, gdje liječnici mogu izdavati recepte za lijekove i uputnice.

Aktivnost dodatnih medicinskih timova

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dogovorio je 51 lokaciju za dodatne privremene medicinske timove koji će biti aktivni od 1. lipnja do 30. rujna. Europski turisti moći će dobiti zdravstvenu skrb na teret osiguranja zahvaljujući europskoj kartici zdravstvenog osiguranja, dok će domaći posjetitelji koristiti svoju zdravstvenu iskaznicu. "Privremeni timovi u Domovima zdravlja pružat će usluge turistima besplatno. Po potrebi će moći propisivati hitne lijekove i uputnice, a HZZO će refundirati Domovima zdravlja za pružene usluge," objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Organizacija dodatnih medicinskih timova za 2024. godinu

Regije Istra, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Osječko-baranjska te Bjelovarsko-bilogorska istaknule su potrebu za organizacijom dodatnih medicinskih timova za turiste. Ove je godine za tu svrhu uloženo više od milijun eura. Beroš je naglasio da je ova mjera usmjerena na smanjenje pritiska na primarnu zdravstvenu zaštitu, hitne medicinske službe i bolnice. Ministarstvo zdravstva, Nacionalna turistička zajednica i razne regije osigurale su na svojim internetskim stranicama sve potrebne informacije o mjestima gdje turisti mogu dobiti zdravstvenu skrb.

Izvor: lavoce.hr