Istra

Druga cijev tunela Učka otvara se sredinom rujna

Objavljeno: 11.07.2024.

Druga cijev tunela Učka bit će puštena u promet sredinom rujna 2024. godine. Ova investicija značajno će poboljšati prometnu povezanost između Kvarnera i Istarskog poluotoka, skratiti vrijeme putovanja i smanjiti prometne gužve, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Izgradnja druge cijevi tunela Učka započela je u prosincu 2020. godine, a radovi su završeni prema planu. Nova cijev duga je 5,63 kilometra, čime ukupna duljina tunela Učka sada iznosi 10,69 kilometara, što ga čini najdužim cestovnim tunelom u Hrvatskoj. U tunelu su implementirane napredne tehnološke solucije za kontrolu prometa, ventilaciju i protupožarnu zaštitu, čime će se dodatno povećati sigurnost prometa.

Proširenje tunela Učka dio je šireg projekta koji uključuje dogradnju punog profila dionice Vranja - Tunel Učka, izgradnju dodatne dvije trake od oko deset kilometara do Matulja, te dupliranje vijadukta Mirna i Limska Draga. Ukupno je u izgradnju i poboljšanje sigurnosnih standarda tunela uloženo više od sedam milijuna eura.

Tunel Učka prvotno je otvoren 1981. godine, te je od tada prošlo više od 80 milijuna vozila. Druga cijev tunela Učka bit će značajan korak u modernizaciji hrvatske prometne infrastrukture, potičući regionalni razvoj i turistički promet u Istri. Očekuje se da će do kraja 2024. godine obje tunelske cijevi biti u potpunosti funkcionalne, što će dodatno unaprijediti prometnu sigurnost i učinkovitost.

Ova infrastrukturna ulaganja omogućit će bolju povezanost Istre s ostatkom Hrvatske, što će pozitivno utjecati na lokalnu ekonomiju i životni standard stanovnika.