Svijet

Le Pen zaustavljena, ali parlament ostaje bez većine

Objavljeno: 08.07.2024.

Francuski birači ponovo su se mobilizirali kako bi spriječili dolazak Marine Le Pen i njezine krajnje desnice na vlast. Izbori su donijeli neizvjesne rezultate, bez stranke koja je uspjela osvojiti većinu u parlamentu. Predsjednik Macron raspisao je prijevremene izbore u lipnju s ciljem zaustavljanja Nacionalnog okupljanja, no Le Penova stranka povećala je broj mjesta u parlamentu.

Kaotični rezultati izbora
U donjem domu parlamenta, Nacionalnoj skupštini, nijedna skupina nije uspjela ostvariti većinu. Macronova liberalna koalicija i ljevičarska alijansa dogovorile su se taktički glasovati kako bi spriječile krajnju desnicu. Međutim, suradnja za stvaranje stabilne vlade čini se malo vjerojatnom.

Povećana popularnost Nacionalnog okupljanja
Unatoč porazu, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen značajno je povećalo broj svojih zastupnika, što ih stavlja u snažnu poziciju za buduće izbore. Stranka sada ima potencijal za financijsku potporu zahvaljujući povećanju broja glasova.

Macronova situacija
Macronova strategija prijevremenih izbora nije dala očekivane rezultate, ali je izbjegao najgori scenarij. Njegova koalicija ostaje parlamentarna snaga, iako oslabljenija. Macron će vjerojatno morati surađivati s opozicijom kako bi osigurao stabilnost vlade.

Mélenchonova uloga
Jean-Luc Mélenchon, lider krajnje ljevice, pokazao je svoju snagu, no njegova pozicija kao potencijalnog premijera ostaje malo vjerojatna zbog neprijateljstva unutar vlastite koalicije i protivljenja drugih stranaka.

Što slijedi?
Francuska politika suočava se s izazovima u formiranju stabilne vlade. Pregovori o proračunu i pritisak za smanjenje deficita bit će prvi testovi za novu administraciju. Predsjednik Macron mogao bi imenovati privremenu vladu ili tehnički tim stručnjaka kako bi osigurao stabilnost do novih izbora.

Izvor: Index.hr