Hrvatska

Najavljene porezne promjene za male poduzetnike

Objavljeno: 11.07.2024.

Dizanjem praga na 50.000 eura, oko 8000 malih poreznih obveznika prestat će plaćati PDV; profitirat će i iznajmljivači

Ministarstvo financija najavilo je značajne promjene u poreznom sustavu koje će utjecati na male porezne obveznike.

Od 1. siječnja 2025., prag za ulazak u sustav PDV-a povećat će se s 40.000 na 50.000 eura. Ovo će promijeniti poslovanje za oko 8.000 malih poduzetnika koji više neće biti obvezni plaćati PDV, čime će se olakšati poslovanje mikro poduzetnicima i obrtnicima. Promjena je odgovor na inflacijske pritiske, budući da je trenutna granica od 300.000 kuna izgubila vrijednost s vremenom.

Olakšanje za iznajmljivače i povećanje neoporezivog dijela plaće
Ministar financija, Marko Primorac, najavio je dodatne mjere koje uključuju povećanje osnovnog osobnog odbitka sa 560 na 600 eura, čime će se povećati plaće radnika. Također, razmatra se ukidanje prireza i davanje većih ovlasti lokalnim jedinicama za određivanje poreznih stopa na dohodak.

Povratnici iz inozemstva i dodatne porezne olakšice
U planu su i porezne olakšice za povratnike iz inozemstva te ukidanje uzajamnosti pri povratu PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja. Cilj ovih mjera je poticanje povratka hrvatskih državljana iz inozemstva i pružanje dodatnih poticaja malim poduzetnicima.

Ministarstvo financija poslušalo je višegodišnje zahtjeve poduzetnika za olakšavanjem poslovanja, što bi trebalo doprinijeti općem gospodarskom rastu i stabilnosti.

Cilj ovih izmjena je olakšati poslovanje malih poduzetnika i obrtnika te povećati plaće radnika, čime će se dodatno stimulirati gospodarstvo.

Izvor: vijesti.hrt.hr