Svijet

Od 3. srpnja sve boce moraju imati nerazdvojni čep

Objavljeno: 09.07.2024.

Od 3. srpnja ove godine, Europska unija uvela je obvezu za sve plastične boce do tri litre da imaju čepove koji ostaju trajno povezani s bocom. Ova mjera, koja je dio širih nastojanja EU-a da smanji plastični otpad, već se provodi u svim državama članicama, uključujući i Hrvatsku.

Tijekom trogodišnjeg prijelaznog razdoblja, mnogi proizvođači već su prilagodili svoje proizvodne linije za ovaj zahtjev. Prema izvorima EU, čepovi su jedan od najčešćih plastičnih otpadaka koji završavaju u prirodi, a očekuje se da će njihovo trajno povezivanje s bocama povećati njihov povrat i reciklažu. Unatoč niskoj povratnoj naknadi u Hrvatskoj, koja je jedna od najnižih u Europi, očekuje se poboljšanje u postupku recikliranja.

Međutim, i proizvođači i potrošači izražavaju nezadovoljstvo. Proizvođači upozoravaju da povezanost čepa s bocom zahtijeva upotrebu veće količine plastike, što je potvrđeno studijom koju je naručilo njemačko Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW). Također, ova promjena u dizajnu boca dovodi do povećanja troškova, osobito za srednje velika poduzeća. S druge strane, potrošači se žale da im pričvršćeni čepovi otežavaju konzumaciju pića, iako se predviđa da će se s vremenom na to naviknuti.

Izvor: mirovina.hr