Svijet

Prijetnje secesijom iz Republike Srpske ozbiljna opasnost za mir u BiH

Objavljeno: 10.07.2024.

Christian Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, naglasio je u utorak da prijetnje secesijom koje dolaze iz Republike Srpske predstavljaju stvarnu opasnost po mir i stabilnost u BiH.

Nakon izvanrednog sastanka s veleposlanicima država članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), Schmidt je izdao priopćenje u kojem je istaknuto aktualno stanje u zemlji. Posebno se osvrnuo na najave o odcjepljenju koje dolaze od političkih lidera Republike Srpske.

"Ove najave se često odbacuju kao puka politička retorika. No, svjedoci smo provođenja političke agende koja ugrožava teritorijalni integritet BiH," izjavio je Schmidt.

Političarima iz Republike Srpske poručio je da nemaju zakonsko pravo na odcjepljenje, istaknuvši da entiteti postoje samo zato što postoji Bosna i Hercegovina. Schmidt je upozorio da međunarodna zajednica neće dopustiti narušavanje Daytonskog sporazuma i destabilizaciju zemlje. Također, Schmidt je naglasio da međunarodna zajednica pozorno prati aktivnosti u Republici Srpskoj koje bi mogle ugroziti mir i stabilnost u BiH, te da garantiraju sigurnost svih građana.

Izvor: Glas Istre