Hrvatska

Propast Varteksa i njegovih radnika, kraj jedne epohe

Objavljeno: 09.07.2024.

Varteks, jednom jedan od najprepoznatljivijih simbola hrvatske tekstilne industrije, doživio je svoju konačnu sudbinu - stečaj. Nakon godina financijskih problema i nemogućnosti restrukturiranja, sud je donio odluku o stečaju, čime je okončan dugotrajan period nesigurnosti za zaposlenike ove tvrtke. Radnicima će biti isplaćene zakonske otpremnine, ali to je slaba utjeha za one koji su ostali bez posla.

Posljednji dan rada Varteksa bio je ispunjen emocijama. Mnogi radnici napuštali su tvornicu u suzama, ogorčeni zbog gubitka svojih radnih mjesta i osjećaja da se tvrtka mogla spasiti da je bilo više volje i odlučnosti s vrha. "Mogli su spasiti tvrtku da su htjeli," govorili su radnici, aludirajući na propuštene prilike za restrukturiranje i održavanje poslovanja.

Propast Varteksa nije samo kraj jedne tvornice, već i institucije koja je generacijama zapošljavala tisuće radnika i proizvodila prepoznatljive tekstilne proizvode. Stečaj Varteksa podsjeća na krhkost industrijskog sektora u Hrvatskoj i potrebu za strateškim promišljanjem kako bi se zaštitila radna mjesta i gospodarska stabilnost. Gubitak posla za mnoge radnike znači neizvjesnost i borbu za opstanak. Također, propast Varteksa otvara pitanja o prilagodbi industrije novim uvjetima i tehnologijama. Kraj Varteksa je podsjetnik na nužnost stalne inovacije i prilagodbe kako bi se spriječile slične sudbine drugih tvrtki.