Ostalo

Slovenski odgojitelj fizički napao 12-godišnjaka na ljetovanju u Poreču

Objavljeno: 10.07.2024.

Na dječjem ljetovanju u Poreču, odgojitelj je fizički napao 12-godišnjeg dječaka zbog vikanja. Zveza prijateljev mladine Maribor, koja organizira ova ljetovanja već 36 godina, odmah je poslala odgojitelja kući i zabranila mu daljnje sudjelovanje u ljetovanjima i drugim programima. Unatoč incidentu, dječak je želio ostati na ljetovanju, a po povratku u Maribor policija će obaviti razgovor s njim, objavio je slovenski 24ur.

Svake godine, u VIRC-u u Poreču ljetuje više od 1600 djece uz pratnju više od 200 odgojitelja koji organiziraju raznolike aktivnosti tijekom 11 dana. Zveza prijateljev Maribor (ZPM) objavila je izvješće o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak.

Prema izvješću, odgojitelj je neprimjereno reagirao na kršenje kućnog reda centra od strane 12-godišnjeg dječaka, učenika 6. razreda. Dječak je vikao u stambenom dijelu VIRC-a, što je smetalo ostale prisutne. Odgojitelj, koji nije bio matični odgojitelj grupe, reagirao je fizičkom silom, što je ZPM Maribor označio kao krajnje neprimjereno i osudio takvo ponašanje.

U skladu s Kodeksom etičkih načela odgojitelja, ZPM Maribor odmah je udaljio odgojitelja iz objekta i poslao ga kući. Roditelji dječaka su odmah obaviješteni, a dječaku i roditeljima je upućena isprika. Nakon liječničkog pregleda i dogovora s roditeljima, dječak je na vlastitu želju nastavio ljetovanje.

Incident je prijavljen i policiji. Policija u Mariboru zaprimila je prijavu i započela s prikupljanjem informacija, no detalji incidenta nisu dostupni zbog istrage koja je u tijeku.

ZPM Maribor obavit će interne postupke nakon povratka djece s ljetovanja. Već sada potvrđuju da je odgojitelju izrečena interna zabrana sudjelovanja u budućim programima. "Incident duboko žalimo jer baca loše svjetlo na našu organizaciju koja već 71 godinu uspješno organizira ljetovanja," izjavio je Božidar Raušl, sekretar ZPM Maribor. "Sigurnost i dobrobit djece uvijek su nam na prvom mjestu."

Izvor: slovenski portal 24ur