Kultura & zabava

71. Pulski filmski festival

Objavljeno: 12.07.2024.

Vrijeme je za 71. Pulski filmski festival koji se otvara u četvrtak, 11. srpnja, svjetskim premijerama novih filmova Rajka Grlića i Nevija Marasovića, a večer završava zabavom uz DJ Kovača u Domu hrvatskih branitelja.

U 18 sati otvara se Festivalski centar, a u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu počinje svečana premijera romantične drame "Šlager" Nevija Marasovića s Lanom Barić i Jankom Popovićem Volarićem u glavnim ulogama.

Predvečer, ispred Arene, nastupa Puhački orkestar Grada Pule, nakon čega slijedi svečano otvaranje koje vodi Ida Prester. Od 22 sata slijedi svjetska premijera romantičnog trilera Rajka Grlića "Svemu dođe kraj" sa Živkom Anočićem i Jelenom Đokić u glavnim ulogama.

Nakon filmskog programa, u 23 sata u Festivalskom centru počinje zabava uz DJ Kovača. Ulaznice za svečano otvaranje mogu se kupiti online ili na info punktu na Giardinima.

Festival nudi niz filmova i događanja u klimatiziranim prostorima Doma hrvatskih branitelja, Kina Valli i Istarskog narodnog kazališta, dok su večeri rezervirane za Arenu te dvije lokacije na otvorenom - Ambrelu i Brijune. Ulaznice su potrebne samo za projekcije u Areni, dok su ostale lokacije besplatne.

Tipičan dan na festivalu
Dan na festivalu započinje u Festivalskom centru razgovorima s ekipama filmova iz Glavnog programa. U podne slijedi kritički duel "Točno u podne", gdje se raspravlja o filmovima prikazanim prethodnog dana. Publika je pozvana da glasuje za svoje favorite.

Glavni program počinje u 11 sati u Istarskom narodnom kazalištu s projekcijama Manjinskih koprodukcija, nastavlja se u 16 sati u Kinu Valli, dok se hrvatski filmovi prikazuju u 19 sati u INK-u i u 21:30 u Areni. Reprizne projekcije održavaju se u Kinu Valli i INK-u.

Dječji program Pulica počinje u 10 sati u Kinu Valli, a program Vremeplov prikazuje restaurirane klasike u 18 sati. Večernje projekcije međunarodnog programa Greater Adria počinju u 20 sati.

U drugom dijelu festivala, od 15. do 17. srpnja, održava se PulaPRO program za filmske profesionalce, dok Pulski filmski forum raspravlja o stanju hrvatskog filma na međunarodnoj sceni.

Večeri su rezervirane za projekcije pod zvijezdama u Areni, Brijunima i Ambreli. Program u Areni počinje u 21:30 sati, a završava koncertima u Festivalskom centru od 23 sata.

Ekološka inicijativa
Festival je dio globalne akcije "Srpanj bez plastike" te poduzima mjere za smanjenje ekološkog otiska. Ulaznice su digitalne, a one za Arenu služe i kao autobusne karte. Jednokratne plastične čaše zamijenjene su perivim čašama, a na svim lokacijama dostupne su posude za odvajanje otpada.

Kupnja ulaznica moguća je na info punktu na Giardinima od 4. do 18. srpnja ili online.

Izvor: istrain.hr