Hrvatska

Vojni rok ponovno kreće od 1. siječnja

Objavljeno: 09.07.2024.

Hrvatska planira ponovno uvesti obvezno služenje vojnog roka od 1. siječnja sljedeće godine. Ministarstvo obrane radi na izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama kako bi sve bilo spremno za nove ročnike.

Obuka će se odvijati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Trajanje vojnog roka
Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Kraća obuka bi uključivala temeljnu pješadijsku obuku, dok bi dulja obuka uključivala specijalističku obuku u različitim granama Oružanih snaga.

Izbor nakon obuke
Nakon služenja vojnog roka, ročnici će moći birati hoće li se vratiti u civilstvo i biti dio pričuve ili će ostati u Oružanim snagama i tražiti profesionalnu karijeru.

Civilno služenje
Oni koji se pozivaju na priziv savjesti služit će civilni vojni rok, koji će biti duži od vojnog. Njihove dužnosti će uključivati obuku za postupanje u slučaju prirodnih katastrofa i pomaganje u lokalnim infrastrukturnim projektima.

Naknada za služenje
Dragovoljci koji trenutno služe vojni rok primaju naknadu od 900 eura mjesečno, a očekuje se da će i obveznici dobivati sličnu naknadu, iako nešto manju.

Pripreme i troškovi
Uvođenje obveznog vojnog roka zahtijeva prilagodbu postojećih zakona i pravila te će iz proračuna biti izdvojena značajna sredstva. Konačni trošak još nije poznat, ali procjene iznose oko 67 milijuna eura godišnje.

Prijetnje sigurnosti
Premijer Andrej Plenković naveo je niz globalnih sigurnosnih prijetnji kao razloge za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu i sukobe na Bliskom istoku.

Izvor: Glas Istre